Alles is te gebruiken

16 september 2016 - Yangshuo, China

Wat een super leuke dag was het weer en hij is nog niet eens voorbij! Vanmorgen eerst naar de markt geweest voor inkopen voor onze kookworkshop. Voor de markt moesten we wachten op onze lerares.  Er stonden nog 5 Zweedse mensen te wachten die dezelfde workshop hadden. Zij hadden ook een gids en die vertaalde alles naar het Zweeds dus dat was super handig, misschien dat we dat ook maar moeten vragen als er weer eens een verre reis op ons program komt te staan want dat praat toch net wat makkelijker in je eigen taal als continue in het Engels. En bij zoveel info en vaak ook nog best wel ingewikkeld met al deze dynastie's die hier waren zou het dan wellicht net wat beter zijn blijven hangen. De markt was een overdekte ruimte, en als je het niet weet loop je deze zo voorbij. Onze lerares nam ons mee en gaf echt heel veel uitleg van alles wat er lag en er lag heel veel wat we niet kende. Op een bepaald moment zag Mies iemand met wat sjouwen. Dus we kijken goed, nee dat kan niet waar zijn.... maar het was het wel, die man liep met een bestorven hond. Hij stapte op zijn scooter want tja die rijd je gewoon de hal mee binnen he haha, en legde de dode hond tussen zijn benen en reed weg. Toen we de hal van de groentes, vissen en kruiden uitliepen liepen we de soort van vleeshal in. De Zweedse groep haakte af en ging alvast naar buiten, maar wij waren toch wel erg nieuwsgierig wat we hier tegen zouden komen. En ja het wordt dus inderdaad verkocht. Dode honden die gevild uitgestrekt opgehangen zijn met een bak er onder waar het bloed insijpelt maar wat ik helemaal erg en zielig vond dat er verder op in die kraam een grote kooi stond waar levende pups van denk een maand of 6 zaten. Stel dat iemand een levende hond dus wilt voor de maaltijd, koopt dus zo'n pup, hondje helemaal blij denkt eindelijk vrijheid en een beter leven te krijgen volgt dan dit lot, brrr. Ook zagen we poesjes, en nee niet om deze als huisdier te gaan houden zoals bij ons maar ze zaten natuurlijk niet voor niets in die hal! De kokkin vertelde dat poes smaakt naar kip. We hebben al aan diverse mensen gevraagd waar hond dan naar smaakt maar niemand weet dat. Dus we denken dat dit best veel gegeten wordt maar dat dit waarschijnlijk toch een publiek geheim is en dat er niet over gesproken wordt want we hebben op deze markt, en die was niet eens zo groot, en deze stad is eigenlijk een soort groot dorp en dan waren hier al 3 kramen met honden, en nee niemand die het eet, dat geloven we dan inmiddels niet meer! Verder waren er ook schildpadden, kikkers, slakken in diverse maten, mega grote konijnen, hanen, kippen, duiven, kreefjes, slangen, eenden, varkens. En alles wat er maar in een dier zit wordt verkocht. Stond bij een kraam en dacht dat het hersens van een of ander beest waren dus vroeg het na aan de kokkin/lerares maar zij vertelde dat dit het gehemelte was van een kip, dat geloof je toch niet. Vindt het erg interessant om allemaal te zien maar om dit nu allemaal te gaan eten dat gaat dan weer net te ver. Ook dit was natuurlijk helemaal bijzonder voor Mies om te zien wat men hier allemaal met eten doet. En als je dan ook ziet, hoe streng de hygiëne regels bij ons zijn en hier dan.... vlees wat dus hier geslacht word, ongekoeld wordt bewaard, mannen die met een sigaret boven hun etenswaar staan, afval en rotte waar op de grond want tja waar moeten je er anders mee naartoe, de slakken die gewassen werden en dat water dat dan gewoon over de grond weg gegooid wordt, daar waar iedereen dan weer door heen loopt. Zeer aparte belevenis en iets wat we zeker niet hadden willen missen ondanks dat ik dat met de honden en katten dan wel heel erg zielig vond. Vanuit de markt naar het restaurant waar de kookles zou plaatsvinden. Ze hebben boven het restaurant 2 ruimtes die ze gebruiken voor deze workshops. Ze hebben er diverse 1 pits gastoestellen/hockers/wokbranders staan, ieder heeft een eigen wok en diverse ingrediënten. Ze vertelde stap voor stap wat we moesten doen en deed het dan voor. We hebben gebakken rundvlees met shitake gemaakt, gebakken aubergine met knoflook en chili en citroenkip. Als we een gerecht klaar hadden moesten we dat onder op de werkbank bewaren tot het andere klaar was. Dus daar stond je gebakken vlees en groenten. We zeiden al tegen elkaar, ja en zo gebeurt dat dus overal op die manier. Het wordt s'morgens klaar gemaakt en dan staat het te wachten tot het opnieuw opgebakken moet worden en door gegeven kan worden. Gewoon open en bloot! Maar niet teveel bij stil staan! Als je ook zo om je heen keek in die keuken,  tja dan snap ik de chinese restaurants wel bij ons in Nederland, want die denken dat ze daar net zo kunnen werken als hier in China. En daardoor heeft zo'n programma als de Smaakpolitie genoeg voer om een seizoen te vullen. De vetplekken zaten op het plafond waar de schimmel op stond, er is een gemetselde bak met klein opstaand randje waar een kraan met daaraan een stukje tuinslang aan bevestigd was waar mee je je spullen tussentijds kunt afspoelen, de aan elkaar gekoppelde elektriciteitsdraden lopen over de muren. Voordat we aan het bakken gingen kwam er ineens een gaslucht, dus even kijken waar deze vandaan kwam, gekeken naar alle hockers maar nee daar kwam het niet vandaan, direct werden alle ramen geopend en de deur open gezet, was het de gasfles die buiten stond en die aangesloten was op alle hockers. Toen we de gerechten bereid hadden mochten we ze beneden opeten in het restaurant, en het smaakte heerlijk. Ik had niet alle chili en knoflook gebruikt die er klaar gelegd was dus was het ditmaal heerlijk op mijn smaak hahaha. Lawi had op de heenweg al gezegd dat de chauffeur ons zou afzetten en dat we hem dan niet meer zouden zien want we worden maandag door een andere chauffeur opgehaald. Gevraagd ofdat zij dan maandag er wel weer zou zijn maar nee na de kookles zou ook haar afscheid zijn. Wel probeerde ze nog een middag programma te verkopen maar we gaven aan dat we de rest van de tijd alleen wilde zijn en deze op ons gemak wilde invullen. Wat ook inhield dat we na de kookles in het stadje bleven en dan zelf terug zouden gaan naar het hotel met een taxi. Ons hotel ligt ongeveer 15 minuten buiten het centrum. Ze reageerde heel bezorgd en heeft een nummer achtergelaten wat we moesten bellen om een taxi te bestellen die ons dan terug zou brengen. Wel erg lief bedoelt maar bij het park hier staan gewoon taxi's te wachten op passagiers te vervoeren en toen we inderdaad terug wilde nadat we door de stad geslenterd hadden (het was zo enorm benauwd dus zijn niet heel lang gebleven) het kaartje van het hotel laten zien en we hadden al nagevraagd wat een texirit max. mag kosten dus 50 Yuan laten zien want dat zou een goede prijs zijn en hij knikte ja, dus ingestapt en hij heeft ons netjes hier af gezet. Zheu onze eerdere gids had ons toen al gezegd: verschil tussen Nederlanders en Chinezen is,: Wanneer je 10 Nederlanders dropt op een plek die ze niet kennen komen ze alle 10 weer terug daar waar ze zijn moeten, bij de Chinezen mag je blij zijn als er 1 terug komt. En ja dat klopt, we weten ons vaak wel te redden. We waren rond 15 uur weer terug in ons hotel. Het is een prachtig boutique hotel zoals ze zichzelf omschrijven. Er is een knusse eetzaal met een boekenkast en hoekjes gecreëerd waardoor je een soort van huiskamer gevoel krijgt. Toen we vanmorgen aan kwamen lopen zagen we geen buffet staan zoals dat in alle voorgaande hotels was maar je mag hier dus van de ontbijtkaart bestellen wat je wilt. Las net in de hotel info dat je ook roomservice kunt krijgen en dat dit een gratis service is en dat willen we morgen laten doen want deze laatste dagen gaan we het heerlijk rustig aan doen. Wellicht wat wandelen hier in de omgeving. We zitten een stukje van de doorgaande weg af en je moet over een smalle betonnen "brug" waar 1 auto over heen kan om hier te komen dus er is alleen maar verkeer wat hier moet zijn. We werden vanmorgen gewekt door de vogels en de haan die kraaide. We hebben uitzicht op de bergen, er is hier een zwembad, dus wat wilen we nog meer, dat is toch een geweldige afsluiting/invulling van de dagen die nog restte hier in China? Gaan dadelijk hier in het hotel eten en hopelijk gaat het net zo goed smaken als het ontbijt van vanmorgen....